Založ si blog

Ako to v skutočnosti u nás funguje

.

Už 30 rokov „ úspešne“ budujeme kapitalizmus a demokraciu – demokratúru. Máme vraj slobodu a môžeme slobodne cestovať, teraz už asi len s certifikátom, že sme zaočkovaní., vyberať si povolania, vybrať si svojich zástupcov vo volených orgánoch a vyberať si z oveľa viac „kvalitných“ vecí, ktorými nás dennodenne zaťažuje náš trh.

Rád by som v tomto mojom zamyslení porovnával, lebo na tomto princípe v skutočnosti funguje celý náš život od nepamäti až do dnešných čias.

Keďže som vyrastal v čase socializmu a pamätám si časy po 68.  roku, časy akože normalizácie i reálsocializmu / nie komunizmu ako nám to obúchavajú o hlavu dnešní sluhovia mocipánov. / a nemám hmlu pred očami i v hlave a viem ako to bolo a v skutočnosti je. Porovnám zatiaľ iba dve oblasti.

Oblasť spotrebných tovarov a oblasť potravín.

ČSSR bola na tie časy vyspelým priemyselným i poľnohospodárskym štátom, ktorý bol schopný vyprodukovať na tie časy skoro všetko. Priemyselné produkty dennej potreby do domácnosti, práčky, chladničky, televízory, žehličky, rádia, vysávače atd. Boli na tú dobu pomerne kvalitné a mali aj dlhú životnosť. Niektoré mi ešte do dnes slúžia. V prípade pokazenia sa niektorého z produktov boli špecializované opravovne vybavené príslušnými náhradnými dielami a odbornými pracovníkmi.

Pokiaľ sa týka potravín v týchto bola ČSSR skoro na 95 % sebestačná a dovážali sa len citrusové plody a ryža/ ktoré však veľmi chýbali našim disidentom/. Polia boli všade obrábané a väčšinou hnojené maštaľným hnojom, čo malo za následok aj to, že ornica mala hrúbku aj 40 cm. Nie ako teraz, keď po poliach je samy kameň a po dažďoch na nich aj dva týždne stojí voda. . Polotovary aj hotové výrobky museli spĺńať prísne kritéria a normy ČSN, ktoré zabezpečovali aby sme jedli zdravé , neškodné potraviny. Ľudia si aj veľa dopestovali a dochovali samy na záhradkách a v chlievoch.

Ako je tomu dnes.

Rozdiel oproti dnešku je napr. aj v tom, že mlieko vydržalo v chladničke otvorené 2-3 dni ak sa nespracovalo na syr, tvaroch alebo jogurt alebo nevypilo. Potom ho bolo potrebné vyliať lebo nebolo použiteľné.. Dnes vám otvorené mlieko vydrží aj dva – tri týždne. Čo do neho asi dávajú aby malo takú dlhú životnosť?.

Jablko ak bolo správne uskladnené postálo na stole aj týždeň a potom sa objavili škvrny a začalo hniť. Teraz sú ovocia tak chemický ošetrované, že jablko postojí na stole aj mesiac len váš žalúdok má problém takto ošetrené ovocie spracovať.

Teraz vám skoro do všetkého dávajú všelijaké prímesi, ktoré zabezpečujú potravinám dlhšiu životnosť, ale aj nežiadúce účinky na vaše zdravie.

Spotrebný tovar v súčasnosti funguje na princípe výroba pre výrobu. Životnosť býva o niečo dlhšia ako vám skončí záruka, potom sa výrobok musí kúpiť nový, ktorý nie je až tak drahý a polia, lesy , okolia riek i odpadové hospodárstva sa nám plnia nepotrebnými výrobkami, ktoré sa už nedajú použiť a recyklácia je veľmi slabá a nerentabilná.

Moria, rieky, vodné nádrže , oceány, polia i lesy sú už plné nepotrebného odpadu, hlavne plastových fliaš , ale nadnárodné koncerny, ktoré na plastových fľašiach na jedno použitie zarábajú majland nedovolia svojim sluhom- národným štátom aby s tým problémom niečo urobili.

Čo si o nás mysleli a myslia ľudia zo Západu sa nejeden Slovák i Slovenka mohli presvedčiť na vlastnej koži, keď „ dobrovoľne“ odchádzali a odchádzajú za prácou do západných krajín a USA. Aj to nám súčasný systém zabezpečil ako výdobytok. Ak chceme prežiť musíme ísť robiť , niekedy aj ako otroci smerom na Západ. A tam si aj teraz o nás myslia, že sme po socializme zliezli zo stromov a prestali jesť seno. Nechápu ako sme v tom zaostalom socializme mali vlastné murované domy s nábytkom, toaletami, televízormi, chladničkami … a dokonca sme jazdili na autách , motorkách … Aj o to sa zaslúžili ich média masovo manipulačnej informovanosti tak ako nás „ naše“ média učia čo si máme a čo nesmieme myslieť. Krásna sloboda.

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ?

13.09.2023

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ? Všetko, čo je v tomto článku napísané je podvod a nezmysel napísaný človekom, ktorého môžete nazvať dezolát, konšpirátor i debil a je len na vás, či jeho myšlienky dole uvedené potvrdíte z vlastných skúsenosti alebo zavrhnete ako podvod a nezmyselnosť. Vážení čitatelia a vlastnou hlavou mysliaci ľudia. Počas [...]

Otvorený list č. 4 predstaviteľom strany Smer.

25.08.2023

Tento článok vyšiel na stránke Belobog. Politici zo strany Smer. Toto je môj štvrtý v poradí otvorený dopis, ktorým sa na vás obraciam cez mne dostupné média, pretože ste sa mi neozvali a neodpovedali na mnou položené otázky ešte zo začiatku tohto roka. Asi ste predpokladali, že starý dzedo z krajnoho vychodu, dze nič ňit, sa čoskoro pominie a nebude potrebné sa [...]

Otvorený list č. 3. predstaviteľom strany Smer na Slovensku.

20.07.2023

Ako som už v svojich predchádzajúcich otvorených listoch pre predstaviteľov strany smer uviedol dôvody, pre ktoré sa na nich obraciam, tu je ďalší. V mojom e-maile z 13. 1. tohto roka som ako ďalšiu otázku, ktorá neznepokojuje iba mňa, uviedol nasledujúce: Dokedy bude Slovenská republika kolóniou Západných krajín? Tých, ktoré tu „investujú“ do montovní, kde Slováci a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.