Založ si blog

USA – náš vzor.

Niekedy, za čias socializmu, ktoré si celkom dobre pamätám, sme v našej republike , ktorá sa volala ČSSR a bola spoločná pre obidva bratské národy Čechov a Slovákov a viaceré národnosti, sme dosť často v médiach i od politikov počúvali okrídlenú vetu „Sovietsky Zväz – náš vzor“ alebo „So ZSSR na večné časy a nikdy inak“. Časy sa zmenili a ľudia , ktorí sa snažili a snažia byť pri moci, sa prispôsobili. V týchto „demokratických „ časoch je už 30 rokov našim vzorom štát, ktorý sa oslobodil z koloniálneho panstva Britskej monarchie pred viac ako 240 rokmi a začal budovať demokratickú spoločnosť. Najsamprv si privlastnil na prírodné bohatstvá bohatú krajinu a pôvodných obyvateľov vykynožil a uzavrel do rezervácií. Keďže na bohatých plantážach nebol kto robiť začal dovážať otrokov hlavne z Afriky. Postupne štát bohatol a silnel a privlastnil si aj územia patriace iným , susedným štátom. V 20. storočí si zo svojho svetadielu urobil kolóniu, ale už nie ako koloniálne mocnosti 17. – 20. storočia z Európy ako V. Británia, Španielsko, Belgicko, Holandsko i Taliansko, ale oveľa sofistikovanejšie. Quislingovia a zapredanci sa našli skoro všade a tí radi zapredali a rozpredali svoju krajinu, len aby boli pri moci a miestodržiteľ nemusel dané územia a krajiny „oslobodzovať“ a udržiavať poriadok svojimi vojskami.
Už 30 rokov sú „našim „ vzorom USA. Bohužiaľ naša verchuška si zobrala len tie nasledovania vzory, ktoré jej vyhovujú a prinášajú benefity, hlavne pre tých, ktorí nám tu dneska vládnu. Tie veci, ktoré by priniesli prospech väčšine obyvateľstva , ostentatívne zamlčiavajú a neberú do svojej pozornosti. Čo sme rýchlo a neuvážene prebrali a zrealizovali?
– Vytvorenie nepreberného množstva politických strán, ktoré sa líšia akurát tak názvami.
– „Slobodu slova“ ktorá sa postupne stáva neslobodou. Musíme si myslieť to, čo si myslia tí „hore“ všetko ostatné je nedemokratické , konšpiračné, xenofóbne, rasistické, fašistické, komunistické a neviem ešte aké.
– Museli sme všetko sprivatizovať, aj to čo fungovalo lebo predsa všetko štátne je nefunkčné, nekvalitné, rozkrádačské, / iba štátne firmy zo Západu mohli sprivatizovať naše podniky ako plynárne a elektrárne, /.
– Bulvár, sex, porno, násilie, brutalita, zabíjanie aj v priamom prenose, sa stali hlavným atribútom „našich médií“ .
– Rozbili sme si , na radu tých správnych poradcov, naše poľnohospodárske organizácie a spracovateľský potravinársky priemysel a teraz dovážame 60 % potravín zo zahraničia v II. a III. triednej kvalite ako sme si vedeli vyrobiť samy.
– V zdravotníctve, školstve i doprave sme si zákony zmenili tak, že školstvo produkuje za obrovské peniaze nižšiu vedomostnú úroveň absolventov ako to bolo kedysi, zo zdravotníctva sa stal biznis, ktorý sa dá charakterizovať vetou: Lekár Ťa nepotrebuje vyliečiť, ale liečiť.
– Ekologickú železničnú dopravu sme obmedzili a teraz si ničíme preťaženými kamiónmi, pendlujúcimi z jedného konca svetadielu na druhý , našu cestnú sieť, ktorú budujú súkromníci tri i viac krát drahšie ako by to urobila štátna firma alebo v zahraničí.
– Plastové vrecúška, tašky, umelé príbory sú problém, ale miliardy plastových fliaš, o ktoré sa potkýnate na každom kroku, naši mocipáni nevidia.
– „Ekologicky“ sa správame i k našim lesom a to tak, že pomaly budú namiesto lesov samé holé pláne a púšte .
Prečo však sme si od nášho miestodržiteľa nezobrali dobré príklady, ktoré tam fungujú a fungovali by aj u nás v prospech väčšiny obyvateľstva?
Ktoré to sú ?
Uvediem niekoľko príkladov z rôznych oblastí.
Prvý. V USA nezrušili trest smrti. U nás si za štátne peniaze a nemalé, chováme niekedy aj do konca života rôznych násilníkov, vrahov, rozkrádačov i korupčníkov. Plus títo zločinci, väčšinou, v USA musia vo väzení pracovať.
Policajti v USA sú väčšinou mestskí, ale všetci aj tí štátni, jazdia na autách značky Ford. Na koľkých typoch a značkách áut jazdia policajti u nás? Koľko to stoji na opravy a náhradné diely?
Kamióny v USA sú pravidelne aj náhodné prevažované na diaľniciach na preťaženosť. Nákladné vlaky mávajú niekedy aj 110 vagónov v súprave a pred priecestím nemusíte čakať aj desať minút pred a po odchode vlaku. Väzni často čistia okolia ciest i nádraží od odpadkov a smetí.
Do škôl sú americké deti vozené v tkz. školských autobusoch. Trošku sa zmenšuje hustota dopravy.
Ak vymešká študent základnej, či strednej školy 5% z vyučovacích hodín počas jedného školského roka musí opakovať celý ročník. Tam asi vedia, že učivo na seba naväzuje a absencia zníži vedomostnú úroveň žiaka.
Všetci vysokoškoláci si platia VŠ samy. Takže ak u nás si môžu študenti vybrať z nespočetného množstva VŠ a nespočetného množstva fakúlt i odborov také, ktoré sú im v živote tak „ na riť Paľovú“ tak tam to robia za svoje. U nás im to hradíme my všetci.
A ešte tí lepší sa u nás ani neohrejú a už sú za kopečkami.
Skoro každá robotnícka profesia dostáva za svoju prácu tkz . wages – týždňovú mzdu, každý štvrtok, alebo piatok. U nás by firmy asi skrachovali ak by tak museli platiť.
Ak by „náhodou“ pán majiteľ nezaplatil mzdu a opakovalo sa to niekoľko týždňov – firma končí a pán majiteľ si nemôže otvoriť inú.
Toto bolo iba niekoľko príkladov, po ktorých by sa naši politici mohli „ opičiť“ a zaviesť ich u nás do praxe. Určite by usporil štát, čiže my a peniaze by sa dali použiť na oveľa prospešnejšie veci ako sú mimovládky, budovanie a opravovanie hradov a podporovanie v nič nerobení našich neprispôsobivých, i udržiavanie nad počtu pracovníkov po ministerstvách , štátnych úradoch a kontrolných orgánoch.

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ?

13.09.2023

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ? Všetko, čo je v tomto článku napísané je podvod a nezmysel napísaný človekom, ktorého môžete nazvať dezolát, konšpirátor i debil a je len na vás, či jeho myšlienky dole uvedené potvrdíte z vlastných skúsenosti alebo zavrhnete ako podvod a nezmyselnosť. Vážení čitatelia a vlastnou hlavou mysliaci ľudia. Počas [...]

Otvorený list č. 4 predstaviteľom strany Smer.

25.08.2023

Tento článok vyšiel na stránke Belobog. Politici zo strany Smer. Toto je môj štvrtý v poradí otvorený dopis, ktorým sa na vás obraciam cez mne dostupné média, pretože ste sa mi neozvali a neodpovedali na mnou položené otázky ešte zo začiatku tohto roka. Asi ste predpokladali, že starý dzedo z krajnoho vychodu, dze nič ňit, sa čoskoro pominie a nebude potrebné sa [...]

Otvorený list č. 3. predstaviteľom strany Smer na Slovensku.

20.07.2023

Ako som už v svojich predchádzajúcich otvorených listoch pre predstaviteľov strany smer uviedol dôvody, pre ktoré sa na nich obraciam, tu je ďalší. V mojom e-maile z 13. 1. tohto roka som ako ďalšiu otázku, ktorá neznepokojuje iba mňa, uviedol nasledujúce: Dokedy bude Slovenská republika kolóniou Západných krajín? Tých, ktoré tu „investujú“ do montovní, kde Slováci a [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.