Založ si blog

Kto nám, obyčajným ľuďom, nie zmatkovičovcom, na Slovensku pomôže?

 

Nič sa nebojte, politici to nebudú. A ani nohsledi dnes vládnucej elity. Či už domácej, ale hlavne zahraničnej. Tí si z nás urobili v 89-tom roku „dobrý deň“ a urobili z nás nesvojprávnych akože voličov, ale hlavne výrobcov, služobníkov a spotrebiteľov. Sme na začiatku výrobného procesu i služieb a aj na jeho konci ako spotrebitelia. Určujú nám, aká je cena našej pracovnej sily, a tiež, za čo si môžeme nami vyrobený výrobok, či službu kúpiť. Rozdiel medzi cenou práce a konečnou cenou výrobku alebo služby si privlastní vlastník výrobného prostriedku, v tom lepšom prípade. Často to sú i predajcovia a hlavne banky a korporáti, ktorí ovplyvňujú podľa ich potreby ceny všetkého.

Nebudem rozoberať všeobecne, ale poukážem na niečo, s čím sa môžete dennodenne stretnúť vo svojom živote pri nákupoch v obchodoch, hlavne v potravinách.

V poslednom čase nás denno-denne aj stokrát, strašia neustálym zvyšovaním cien. Nielen elektriny, plynu, tepla a pohonných hmôt, ale aj základných potravín, ktoré si „poctivo“ dovážame, hlavne zo zahraničia. Československo bolo za čias socializmu v potravinách sebestačné. Teraz tak na 30 %. Denno-denne sa v približne 900 kamiónoch na Slovensko dovážajú potraviny, ktoré svojou kvalitou ani zďaleka sa nevyrovnajú tým, ktoré sme si mali možnosť kupovať za čias socializmu. Sú väčšinou druho- až treťotriedne svojou kvalitou v porovnaní s tými, ktoré si v krajine pôvodu môžu dovoliť ich spotrebitelia.  (Pozri tu)

A viem o čom píšem a myslím, že aj najmenej 1/3 Slovákov, ktorá si to môže porovnať v krajine , v ktorej predáva svoju pracovnú silu .

Vieme si aj my, obyčajní Slováci, nejako pomôcť a aspoň niečo usporiť a ovplyvniť v našom živote? Nespoliehajme sa na politikov i presstitútov. Tí žijú z takých príjmov, že nemajú ani poňatie ako sa väčšina z nás musí obracať v tej „našej – cudzej montovni“ aby prežila. Z mojich vlastných skúsenosti viem, že nielen v mieste môjho bydliska, ale aj v iných mestách, kde si majú možnosť ľudia vybrať z viacerých obchodov to funguje podobne.

Ak chcete aspoň trošku usporiť majte prehľad o tom, čo ktorý obchod ponúka a v akých cenových reláciách. Je dobré si pamätať ceny produktov, ktoré zvyčajne nakupujete. Neraz sa totiž stáva, že predajca ohlási akciu-zľavu na tovar, a aj to patrične označí, ktorý v skutočnosti bol v minulom týždni v rovnakej alebo ešte nižšej cene.

Neraz je akciový tovar ponúkaný krátko pred uplynutím doby záruky. A veľmi dôležité je si po nákupe skontrolovať, či ceny, ktoré ste videli pod alebo nad tovarom, sa zhodujú s tými, ktoré mate na potvrdení o zaplatení. Neraz sa mi stalo, že tieto ceny sa nezhodovali a na potvrdení bola cena vyššia ako tá, ktorá bola pri tovare. Reklamoval som to a bol som prekvapený, že príslušný pracovník, ktorý má reklamácie na starosti mi skoro okamžite vyšiel v ústrety a vrátil rozdiel v cene. Kontrolu robím po každom nákupe a na skoro 50 % nachádzam nezrovnalosti v cenách.

Je dosť podstatné si kontrolovať i peniaze, ktoré vám vydajú pri pokladni ak platíte v hotovosti. Moja dcéra už dávnejšie robila počas prázdnin v jednom obchode pri pokladni. Na konci zmeny si vedúci vždy skontroloval stav účtu. V prípade, že v pokladni chýbali nejaké peniaze, musel ich pokladník uhradiť. Oveľa častejšie však bol v pokladni prebytok. Aj 15 eur. Tie ostali pre obchodný reťazec.

Väčšina obchodných reťazcov sa snaží šetriť a hľadajú rôzne spôsoby ako ušetriť aby mali na nadmerné platy pre svojich manažérov. Jedným zo spôsobov je zníženie počtu pokladní a nainštalovanie samoobslužných, na ktorých ušetria personál obchodu a vy sa musíte obslúžiť sami. Okrem iného, nikto sa vám nepozdraví, nepoďakuje, neinformuje. Už len čakám kedy nám kupujúcim zákazníkom dovolia aj vykladať tovar do regálov. To by bol kšeft . Nuž čo Slovák by aj na to pristal.

Aj výrobcovia niektorých produktov robia niečo, čo si nemusíte všimnúť. Znížia gramáž ich produktu a cenu nechajú rovnakú. Ak si to prepočítate je to často aj o 10 a viac percent na cene.

Často je dôležité si všímať aj zloženie výrobku, ktorý si kupujete. Tovar, ktorý mal niekedy životnosť 1 mesiac, teraz stojí v regáloch aj pol roka. Rôzne „kvalitné ečkové“ prísady z neho spravili nepokaziteľný tovar no pri jeho konzumácii vám to váš žalúdok a telo dá určite najavo. Je to tak iba u nás? Podobné skúsenosti majú i bratia Česi a nielen v tom. : https://onedrive.live.com/edit.aspx?action=edit&resid=CFFE7FFFB1D71C0A!1621&ithint=file%2cdocx&action=edit&wdNewAndOpenCt=1644133494249&wdPreviousSession=297df829-5b3e-4c01-bb0d-54059d4da6a3&wdOrigin=OFFICECOM-HWA.MAIN.UPLOAD

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ?

13.09.2023

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ? Všetko, čo je v tomto článku napísané je podvod a nezmysel napísaný človekom, ktorého môžete nazvať dezolát, konšpirátor i debil a je len na vás, či jeho myšlienky dole uvedené potvrdíte z vlastných skúsenosti alebo zavrhnete ako podvod a nezmyselnosť. Vážení čitatelia a vlastnou hlavou mysliaci ľudia. Počas [...]

Otvorený list č. 4 predstaviteľom strany Smer.

25.08.2023

Tento článok vyšiel na stránke Belobog. Politici zo strany Smer. Toto je môj štvrtý v poradí otvorený dopis, ktorým sa na vás obraciam cez mne dostupné média, pretože ste sa mi neozvali a neodpovedali na mnou položené otázky ešte zo začiatku tohto roka. Asi ste predpokladali, že starý dzedo z krajnoho vychodu, dze nič ňit, sa čoskoro pominie a nebude potrebné sa [...]

Otvorený list č. 3. predstaviteľom strany Smer na Slovensku.

20.07.2023

Ako som už v svojich predchádzajúcich otvorených listoch pre predstaviteľov strany smer uviedol dôvody, pre ktoré sa na nich obraciam, tu je ďalší. V mojom e-maile z 13. 1. tohto roka som ako ďalšiu otázku, ktorá neznepokojuje iba mňa, uviedol nasledujúce: Dokedy bude Slovenská republika kolóniou Západných krajín? Tých, ktoré tu „investujú“ do montovní, kde Slováci a [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.