Založ si blog

Ropný zlom , kde je pravda ?

~~Na webovej stránke F. Williama Engdahla , ktorý je vo svete známy ako americký historik, ekonomický bádateľ a žurnalista na voľnej nohe, ktorý sa už desiatky rokov venuje ropnému priemyslu som našiel zaujímavý článok, ktorý nám poodhrnie zákulisie toho ako a prečo sa už po desiatky rokov manipuluje s informáciami, ktoré majú obrovský vplyv na ekonomiku a životnú úroveň krajín celého sveta . Týmito nositeľmi pohybu a rozvoja ľudstva sú energie a suroviny, z ktorých vznikajú a kvôli ktorým sa vedú aj vojny.

~~Ropný zlom

Existujú dve veľké mýty používané v posledných rokoch  a to presvedčiť svet o hroziacej katastrofe pokiaľ radikálne nezmeníme náš životný štýl v smere úsporných opatrení. Oba mýty sú založené na vedeckých podvodoch a nekritickej propagácii  priaznivo naklonených médií hlavného prúdu, a dokonca aj nejakých alternatívnych médií. Jedným z nich je myšlienka, že  svetové klíma sa otepľuje, alebo aspoň „mení“, vďaka a  takmer výhradne kvôli nám, pre naše umelé emisie. Druhý veľký mýtus, odštartovaný  v roku 1956 v Houstone v Texase zamestnancom jednej z najväčších svetových ropných spoločností, bol oprášený pred 15 rokmi na začiatku Dicka Cheneyho – George W. Bushovej administratívy. Hovorí sa tomu teória ropného zlomu. Prvý mýtus sa objavil tu: http://journal-neo.org/2015/10/09/oh-oil-where-is-thy-peak/.
Dobrou správou je, že naše pobrežné mestá nie sú ohrozené roztavením ľadovca alebo stúpajúcimi oceánmi, ani  naše dodávky konvenčnej ropy a zemného plynu – uhľovodíkov, ktoré môžu byť vyvážané po stáročia alebo aj dlhšie. To nemá nič spoločné s vysoko  škodlivou  a veľmi nákladnou ťažbou ropy z  bridlicových skál, ale s množstvom konvenčnej ropy na celom svete,  ktorej obrovská časť bola zatiaľ  objavená, alebo dokonca  zmapovaná.

Najdramatickejšie objavy nových zásob ropy a zemného plynu v posledných rokoch prišli od Stredozemného mora v oblastiach pri Cypre, Izraeli, Libanone a má sa za to, že aj v pobrežných vodách  Grécka je to rovnako. V roku 2010 Izrael a spoločnosť z Houstonu,  štátTexas,  Noble Energy, objavila najväčšie pobrežné plynové pole, monštrum. To bol najväčší objav plynu v desaťročí, s dostatkom plynu pre Izrael za prinajmenšom storočie. Geofyzici v pobrežných oblastiach okolo Grécka naznačujú, že táto nešťastná krajina by tiež mala viac než dosť z objavenej ropy a zemného plynu na splatenie všetkých zahraničných dlhov. Niet divu, že Washingtonom vedený MMF požaduje od Grécka privatizovať jej  štátne ropné a plynárenské spoločnosti. Je takmer isté, že veľké západné ropné spoločnosti by sedeli na ich rozvoji, ako tomu bolo v minulých desaťročiach, až pokiaľ neskončil lízing v roku 2004 a  spoločnosti sa vrátili späť  gréckej vláde.
V roku 2006 brazílska Petrobras urobila najväčší pobrežný ropný objav za posledných 30 rokov,  našla najmenej 8 miliárd barelov ropy v kotline Santos 250 kilometrov od Rio de Janiero. Po tomto objave prezident Lula da Silva vyhlásil, že by to dalo „druhú nezávislosť“ pre Brazíliu, ako dovážať Západnú ropu. V roku 2008 sa neďaleko v susedstve Petrobrasu, ktorý je štátny podnik, objavilo rovnako veľké ložisko zemného plynu  s názvom Jupiter v blízkosti  objavu ropy v kotline Santos. Počas prezidentovania Lulu  prijal parlament opatrenia, aby zabezpečil, že rozvoj ropného priemyslu  zostane v brazílskych rukách pod Petrobrasom a nie v tých amerických a britských alebo iných veľkých zahraničných ropných  spoločností. V máji 2013 po tom, čo  sa Lulovi skončil prezidentský mandát,  nastúpila na prezidentský post Dilmah Rousseffová . Americký viceprezident Joe Biden odletel do Brazílie, stretnúť sa s ňou a vedúcimi predstaviteľmi Petrobras. Podľa brazílskych zdrojov Biden požadoval od Rousseffovej odstrániť  zákony, ktoré by bránili  americkým ropným spoločnostiam  ovládať nájdené obrovské náleziska ropy a zemného plynu. Ona však zdvorilo odmietla a čoskoro potom prišla  veľká US farebná revolúcia destabilizácie, ktorá pokračuje dodnes. Nie je prekvapujúce, že v centre škandálu je Petrobras.
Pred nedávnom  na Islande, ktorý sa zotavuje zo svojej bankovej krízy, začali vážne hľadať pobrežnú ropu a zemný plyn v Jan Mayen Ridge severne od polárneho kruhu. Bolo to v roku 2012. Tieto geofyzikálne podmienky sú rovnaké ako pri pobreží v Severnom mori a jeden bývalý  islandský  vládny úradník  mi povedal , počas mojej návštevy pred nejakými piatimi rokmi, že súkromný geologický prieskum zistil , že  Island by mohol byť nové Nórsko.  Podľa US Geological Survey / vedecká agentúra vlády USA / ,  pod Arktídou môže byť 90 miliárd barelov ropy, z ktorých väčšina je nevyužitá. Čína urobila Island kľúčovým partnerom, a  boli podpísané  dve dohody o voľnom obchode v roku 2013 po tom, čo čínske CNOOC podpísali pobrežný spoločný podnik v roku 2012, aby preskúmali pobrežné vody.

V apríli 2015 energetická prieskumná firma Veľkej Británie Oil & Gas Investments oznámila, že  vŕtala v blízkosti letiska Gatwick a našla ropu, ktorej množstvo sa odhaduje, že by mohlo byť až 100 miliárd barelov novej ropy. Pre porovnanie celé Severné more prinieslo asi 45 miliárd barelov za posledných 40 rokov. Rovnako tak v máji ropná spoločnosť Veľkej Británie Rockhopper oznámila nový objav ropy v sporných vodách Falklandských ostrovov. Pobrežné vody Argentíny môžu obsahovať až jednu miliardu barelov ropy.

Teraz v auguste 2015 Talianska ropná spoločnosť ENI oznámila objav  obrovského plynového poľa v egyptských pobrežných vodách, vôbec najväčšieho nájdeného v Stredozemnom mori, väčšieho než je Izraelský Leviathan. Spoločnosť oznámila, že pole môže obsahovať 30 biliónov kubických stôp nízko kalorického plynu v mieste o rozlohe asi 100 štvorcových kilometrov. Zohra je najväčší objav plynu aký kedy bol zistený v Egypte a v Stredozemnom mori.
Máme ešte obrovské nerozvinuté zásoby ropy a plynu v Karibiku,  v oblasti pôsobenia kráteru, ktorý urobil veľa trhlín a kde tri aktívne tektonické dosky  sa zišli a oddelili sa. Haiti je jednou z takých oblastí,  Kuba tiež. V máji kubánska vláda vydala štúdiu, ktorá odhaduje, že kubánske pobrežné teritoriálne vody majú asi 20 miliárd barelov ropy. Ruská ropná dcérska spoločnosť , Gazprom Neft, už investovala do jednej sekcie v kubánskych vodách, a počas návštevy ruského prezidenta Putina v Havane,  v júli 2014, pri ktorej Rusko zrušilo 90% kubánskeho  dlhu , ktorý vznikol ešte za sovietskej éry, v hodnote okolo 32 miliárd dollárov, Igor Šechin, generálny riaditeľ ruskej štátnej spoločnosti Rosnefť, najväčšej svetovej ropnej spoločnosti, podpísal dohodu s Cupet, kubánskou štátnou ropnou spoločnosťou, aby spoločne preskúmali morský bazén u kubánskeho severovýchodného pobrežia. Táto ruská účasť v  kubánskom hľadaní ropy by mohla vysvetliť prudký príval Obamovej administratívy na „oteplenie“ vzťahov s Kubou.

Ako sa ropa „narodí“

Bolo prijaté ropným priemyslom vysvetlenie, že ropa je obmedzený zdroj, tzv. fosílnych palív, biologického pôvodu, ktorý bol vytvorený stovky miliónov  rokov dozadu smrťou dinosaurov, ktorých zvyšky niektorými doteraz neidentifikovanými fyzikálnymi procesmi sa premenili na uhľovodíky . Tvrdenie, že koncentrované biologické zvyšky nejako sa potopil hlboko do zeme – svetový najhlbší ropný vrt v Ruskom regióne Sachalin, vŕtaný Exxonom, je viac ako 12 kilometrov hlboký. Tam vraj prúdila do podzemných vreciek, oni hovoria nádrží – rezervoárov. Iní hovoria, že aj riasy a listy stromov a iných biologických rozkladajúcich sa materiálov boli do procesu pridané.

V roku 1950 skupina sovietskych vedcov, mala za úlohu urobiť ZSSR sebestačným na ropu a zemný plyn ako sa studená vojna postupne zahrievala. Prvým krokom v ich výskume bolo kriticky skúmať všetku známu vedeckú literatúru o pôvode uhľovodíkov. Keď sa pozreli zblízka na takzvanú teóriu fosílnych palív ropy, boli prekvapení, ako nevedecký to bolo vysvetlené. Jeden fyzik odhaduje, že pre obrovský rezervoár ropy, ktorý vznikol z jedného obra , Ghawar, v Saudskej Arábii, vyžadovalo by to blok mŕtvych dinosaurov, za predpokladu 100% konverzie z mäsa a kostí na ropu, ktorý by dosiahol 19 míľ široký, hlboký a vysoký blok tj . 6859 kubických míľ.  Čoskoro hľadali iné vysvetlenie pre vznik ropy.

Urobili dôkladné testy hlboko v zemi vo výskumných laboratóriách  sovietskej armády v Moskve. Vyvinuli geniálnu hypotézu, že ropa bola neustále vytváraná  hlboko v útrobách Zeme pod plášťom. To tlačí ropu nahor smerom k povrchu, prechádza vrstvou rôznych prvkov, ako je ferit. Zopakovali laboratórne experimenty produkujúce uhľovodíky pri teplote a tlaku imitujúcom podmienky v plášti. Tieto migračné kanály, ako ich sovietski vedci nazvali, boli trhlinami v plášti a pôsobili po milióny rokov v rámci rozširovania zeme a za obrovských teplôt a tlakov vo vnútri plášťa. Cesta prvého metánu  nahor smerom k povrchu určuje, či sa ukáže a zhromažďuje ako ropa alebo ako plyn, ako uhlie, ako bitúmen, ako je v kanadských Athabasca dechtových pieskoch, alebo dokonca ako diamanty, ktoré sú tiež uhľovodíky. Ruskí a Ukrajinskí vedci tiež objavili, nie je divu, že každé obrie ropné pole bolo „obnovujúce,“ tak sa nové náleziská ropy alebo plynu  neustále tlačia nahor z vnútra plášťa cez poruchy alebo migračné kanály aby vymenili vyťaženú ropu. Staré ropné vrty naprieč Ruskom, ktoré boli čerpané ďaleko mimo ich prirodzený plný výkon  počas konca sovietskej éry, kedy bola najvyššia produkcia považovaná za najvyššiu prioritu, potom boli zatvorené, považované za vyčerpané. O dvadsať rokov neskôr, podľa ruských geofyzikov s ktorými som hovoril, tieto „vyčerpané“ studne sú znovu otvorené, a ajhľa, úplne naplnené novou ropou.

Rusi testovali ich hypotézu až do  súčasnosti, aj keď s malou podporou  od ich vlastnej vlády, ktorej ropné spoločnosti snáď sa obávali, že nadbytkom novej ropy by sa zrútili ceny ropy. Na Západe, posledná vec, ktorú Exxon alebo iné Anglo-americké ropné spoločnosti chceli, bolo stratiť ich (raz) železné zovretie na svetovom trhu s ropou. Nemali žiadny záujem na teórii, ktorá by bola v rozpore  s ich Peak Oil teóriou. / teóriou ropného zlomu. /
Dnešné geopolitické rozhodnutie Saudskej Arábie vymazať z trhu znepokojivo nedávno vzniknutého najväčšieho producenta ropy na svete – USA vzhľadom k veľkému nárastu výroby z  ropných bridlíc, dočasne zrútila svetové ceny ropy z viac ako $ 100 za barel v júli 2014, na súčasných okolo $ 43 za barel  na trhu v USA. To vedie k dramatickým útlmom ťažby ropy v celom svete. V spravodlivom svete, by mali byť k dispozícii prijateľné ceny ropy alebo plynu, pre každý národ, aby slúžili jeho energetickým potrebám a nie monopolom, malému kartelu britských či amerických spoločností. Je dobré vedieť  skutočnosť, že  ropa a zemný plyn sú tu v super- hojnosti, že nemusíme mrznúť v tme, alebo sa obrátiť na veterné elektrárne až do doby, pokým ľudstvo nevyvinie úplne odlišné formy energie, ktoré sú čisté a Zemi  priateľské. Vojny kvôli rope alebo zemnému plynu by sa stali hlúpym nezmyslom.

Zdroj: http://journal-neo.org/2015/10/09/oh-oil-where-is-thy-peak/

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ?

13.09.2023

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ? Všetko, čo je v tomto článku napísané je podvod a nezmysel napísaný človekom, ktorého môžete nazvať dezolát, konšpirátor i debil a je len na vás, či jeho myšlienky dole uvedené potvrdíte z vlastných skúsenosti alebo zavrhnete ako podvod a nezmyselnosť. Vážení čitatelia a vlastnou hlavou mysliaci ľudia. Počas [...]

Otvorený list č. 4 predstaviteľom strany Smer.

25.08.2023

Tento článok vyšiel na stránke Belobog. Politici zo strany Smer. Toto je môj štvrtý v poradí otvorený dopis, ktorým sa na vás obraciam cez mne dostupné média, pretože ste sa mi neozvali a neodpovedali na mnou položené otázky ešte zo začiatku tohto roka. Asi ste predpokladali, že starý dzedo z krajnoho vychodu, dze nič ňit, sa čoskoro pominie a nebude potrebné sa [...]

Otvorený list č. 3. predstaviteľom strany Smer na Slovensku.

20.07.2023

Ako som už v svojich predchádzajúcich otvorených listoch pre predstaviteľov strany smer uviedol dôvody, pre ktoré sa na nich obraciam, tu je ďalší. V mojom e-maile z 13. 1. tohto roka som ako ďalšiu otázku, ktorá neznepokojuje iba mňa, uviedol nasledujúce: Dokedy bude Slovenská republika kolóniou Západných krajín? Tých, ktoré tu „investujú“ do montovní, kde Slováci a [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.