Založ si blog

Odbory a agentúrni zamestnanci

Väčšina robotnej populácie vie, čo agentúrna práca na Slovensku obsahuje. Prečo som napísal robotná populácia? Lebo robota a práca nie sú to isté. Agentúry väčšinou ponúkajú menej atraktívnu a na manuálnu zručnosť náročnú prácu /robotu/ na našom pracovnom trhu. Pravicová vláda Mikuláša Dzurindu zaviedla v roku 2004 do praxe niečo ako leaseovanie / prenajímanie ľudskej pracovnej sily pre potreby trhu práce – rozumej pre našich „chudákov podnikateľov“ a hlavne tých zahraničných, ktorí vytušili, že po 15 rokoch okupácie Východného bloku ešte vždy je nejaká ďalšia možnosť ako túto kolonizovanú oblasť využiť a nasáčkovali sem svoje firmy s cieľom využiť aj lacnú pracovnú silu, ktorá bude robiť za jednu tretinu toho, čo ta domáca a k tomu aj tri krát viac a celkom kvalitne.

Keďže po „nežnej“ sme tu mali len „revolučných“ odborárov, nebolo skoro nikoho, kto by sa zastal robotnej populácie pri nastávajúcej rabovačke. A tak sme dospievali do štádia, v ktorom sme dnes. Ako som už vyššie napísal robíme za tretinové platy tri krát viac ako porovnateľní roboši ešte vždy na „demokratickom Západe“. Ale produktivita práce je vraj u nás ešte vždy nižšia ako v najvyspelejších ekonomikách / to podľa našich osvietených anal lytikov, ktorí ako na potvoru vždy dostávajú príležitosť sa vyjadrovať v „našich“ masovo manipulačných médiách aby sme my , hlúpa slovenská bedač, vedeli, čo si máme o všetkom okolo nás myslieť/.

Zákonom č. 5/2004 Z.z. O službách zamestnanosti bola vytvorená ďalšia kategória zamestnancov, tkzv. druhotriedni alebo polootroci. O týchto a ich výhodách, ktorými sú obšťastňovaní u „nášho“ v súčasnosti asi najväčšieho zamestnávateľa, som už dávnejšie písal na mojom blogu./http://hvizdik.blog.pravda.sk/2014/05/28/sme-este-v-europskej-unii/

Od vtedy sa niečo zmenilo. Aj k lepšiemu. Aj k horšiemu. Najsamprv to lepšie. Už môžeme byť leaseovaní len dva roky a nie ako predtým „ dočasní“ aj 10 rokov, a potom buď vyhodení alebo vzatí do kmeňového stavu. Už nám nesmú platiť našu mzdu cez „cesťáky“ alebo minimálku a ostatné pod stolom . Mali by sme byť zaradení do rovnakých tried ako na rovnakých pozíciách pracujúci kmeňoví zamestnanci. Toť vsio. Za tieto „ vymoženosti“ sa môžeme poďakovať aj cez OZ KOVO presadenú novelu Zákonníka práce , ktorá bola schválená aj cez obštrukcie „nášho“ prezidenta , ktorý sa prejavil ako mu záleží na nás a aby sa zavďačil tím, ktorých v skutočnosti v našej spoločnosti zastupuje. O tom som písal tu:
http://hvizdik.blog.pravda.sk/2015/01/25/koho-na-slovensku-zastupuje-kiska/.

Sú však Odbory a odbory. To sa prejavilo v posledných týždňoch v našej najväčšej otrokárni, na bránach ktorej by možno svedčal aj nápis Arbait macht frei. Naši kmeňoví zamestnanci si urobili vlastné – Moderné odbory. Z ich prácou pre agentúrnych zamestnancov , mimochodom ktorých v tomto podniku robilo a robí aj viac ako 20 % z celého osadenstva firmy mám svoje skúsenosti. Už pred štyrmi rokmi , keď som ich oslovil a posťažoval sa na podmienky agentúrnych pracovníkov a porovnal ich s kmeňovými, dívali sa na mňa ako na človeka z Marsu. Čo ja niktoš od nich chcem. A v svojom nazeraní na ich prácu som sa utvrdil po tom, čo som sa zúčastnil na podpornej demonštrácii k prelomeniu veta prezidenta, ktorú robili odbory na Hodžovom Námestí a pochodovali odtiaľ smerom k Národnej rade SR. Odborári s VW zabezpečili na túto demonštráciu až jeden autobus do ktorého si po ich „masívnej ne agitácii“ nastúpilo až 15 ľudí. Z toho sme boli piati z našej zmeny, v ktorej sme robili 20 -ti a až 15 -ti sme boli agentúrni. Pán z Odborov, ktorý nás sprevádzal, sa mi nevedomky posťažoval ako ide ich odborárska práca . Ospravedlňoval sa za malú účasť a vyjadril sa niečo v tom zmysle, že aj tak ich platí VW a sú tkzv. žlté odbory a nemôžu si veľmi vyskakovať. To jeho vyjadrenie som si po dvoch rokoch dal do súvisu s dnešnou situáciou v tkzv. Moderných oboroch VW, kde nebol problém od rána do večera počas dvoch týždňov jednotlivým úsekovým odborárom / ktorí mimochodom robia iba na ranných zmenách a ich činnosť spočíva v tom ako nápadne i nenápadne zabiť čas, vymeniť si názor s kolegom, ísť si zopárkrát zafajčiť a raz za mesiac a možno i menej vystúpiť pred pracovníkmi a niečo dôležité im povedať/ zabezpečiť a poroznášať po svojich úsekoch jednotlivým pracovníkom, odborárom , tlačivá o výstupe z OZ KOVO a prihlásení sa do nových Moderných odborov. Takže teraz už fakt nemusia sa nikomu zodpovedať prečo nemôžu medzi svojich členov prijať i agentúrnych zamestnancov.

A ešte poznámka na záver. Asi neuhádnete čo bolo hlavnou pohnútkou Smeru aby pred dvomi rokmi trochu zmenil Zákonník práce v prospech agentúrnych zamestnancov . Hlavným dôvodom bolo to, že odvod dane sa teraz počíta z vyššieho základu príjmu agentúrnych zamestnancov a do štátneho rozpočtu pribudli väčšie prostriedky z odvodov do jednotlivých poisťovní a fondov. Pri osobnom stretnutí na Malom Slavíne mi to potvrdil vtedajší a aj súčasný štátny tajomník MPaSVaR.

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ?

13.09.2023

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ? Všetko, čo je v tomto článku napísané je podvod a nezmysel napísaný človekom, ktorého môžete nazvať dezolát, konšpirátor i debil a je len na vás, či jeho myšlienky dole uvedené potvrdíte z vlastných skúsenosti alebo zavrhnete ako podvod a nezmyselnosť. Vážení čitatelia a vlastnou hlavou mysliaci ľudia. Počas [...]

Otvorený list č. 4 predstaviteľom strany Smer.

25.08.2023

Tento článok vyšiel na stránke Belobog. Politici zo strany Smer. Toto je môj štvrtý v poradí otvorený dopis, ktorým sa na vás obraciam cez mne dostupné média, pretože ste sa mi neozvali a neodpovedali na mnou položené otázky ešte zo začiatku tohto roka. Asi ste predpokladali, že starý dzedo z krajnoho vychodu, dze nič ňit, sa čoskoro pominie a nebude potrebné sa [...]

Otvorený list č. 3. predstaviteľom strany Smer na Slovensku.

20.07.2023

Ako som už v svojich predchádzajúcich otvorených listoch pre predstaviteľov strany smer uviedol dôvody, pre ktoré sa na nich obraciam, tu je ďalší. V mojom e-maile z 13. 1. tohto roka som ako ďalšiu otázku, ktorá neznepokojuje iba mňa, uviedol nasledujúce: Dokedy bude Slovenská republika kolóniou Západných krajín? Tých, ktoré tu „investujú“ do montovní, kde Slováci a [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.