Založ si blog

Potrebuje Cyprus ekonomickú pomoc?

V predchádzajúcom blogu: Kto hovorí pravdu? Som popísal súvislosti, ktoré predchádzali dnešným udalostiam, ktoré môžeme sledovať v oblasti Východného Stredozemného mora. Článok, ktorý som si dovolil preložiť však nebol celý. Až dnešné udalosti s ohľadom na Cyprus a jeho urgentnú žiadosť o pôžičku od EU som doplnil preklad aj o túto časť.
Nejaké komplikácie s Cyprom.

 

Akoby tieto komplikácie neboli dosť, Noble Energy, tiež objavila obrovské objemy plynu vo vodách Cyperskej republiky . V decembri 2011 Noble oznámila celkom úspešný objav náleziska zemného plynu o obsahu najmenej 7 biliónov kubických feetov / asi 283 miliárd m3 plynu/ v pobrežných vodách Cypru. Generálny riaditeľ Noble , Charles Davidson, poznamenal pre tlač: „ Tento nedávny objav na Cypre okrem toho zdôrazňuje kvalitu a dôležitosť tejto celosvetového významu nádrže. /bazénu, zásobárne, / /14/ Cyprus je komplikovaným miestom nehnuteľného majetku. Ako nedávno odtajnené US vládne dokumenty odhalili v 70- tych rokoch minulého storočia minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger aktívne podporoval a uľahčil dodávku zbraní Tureckému režimu, na ktorého čele vtedy stál bývali študent Harvardu, Kissingerov spolužiak a potom premiér Bulent Ecevit, dovolil zinscenovať vojenskú inváziu na Cyprus v roku 1974, ktorej výsledkom bolo rozdelenie ostrova medzi etnickych Turkov na severe a etnických Grékov na juhu Cypru , časť, ktorú teraz voláme Cyperská republika. Kissingerová stratégia, podporovaná Veľkou Britániou bola vedomou zámienkou na vytvorenie permanentnej vojenskej základne Americkej a Britskej armády počas Studenej vojny. /15/ Dnes etnickí Gréci na juhu Cypru, kde Noble objavila veľké zásoby plynu, je členom EU. Jej prezident, Demetris Christofias, je jediným národným lídrom v Európskej Únii, ktorý je komunistom. Je tiež blízkym priateľom Izraela a Ruska. V neposlednej rade je tiež aj hlavným kritikom Americkej zahraničnej politiky a tak isto aj Tureckej. /16/ Teraz Izrael plánuje vybudovať podmorský plynovod z Izraelských Levantiských polí cez Cyperské vody na Grécku pevninu, kde môže byť zemný plyn predávaný na trhu EU. Cyperská a Izraelská vlády sa navzájom dohodli na určení hraníc ich príslušných ekonomických zón, nechajúc Turecko „v srabe“. Turecko otvorene ohrozovalo Cyprus za podpísanie zmluvy s Noble Energy. To viedlo k vyhláseniu Ruska, že nebude tolerovať Turecké ohrozovanie Cypru, ktoré následne skomplikovalo Turecko-Ruské vzťahy. /16/ Turecko-Izraelské vzťahy, niekedy celkom priateľské, sa stali viac napätými v nedávnych rokoch pod Erdgovanovou zahraničnou politikou. Ankara vyjadrila znepokojenie ohľadom s nedávnymi Izraelskými tesnými vzťahmi s jej historickými antagonistami, Gréckom a Grékmi na Cypre. Turecký spojenec Turecká republika Severného Cypru, má obavy , že môže stratiť časť nespravodlivo rozdeleného zemného plynu potom čo Izrael a Nikózia podpísali dohodu na rozdelení 250 km mora, čo ich vyčlenilo z delenia. /18/ Tým sa stáva evidentným, špeciálne pri letmom pohľade na mapu východného Stredozemného mora, že bonanza ropy a zemného plynu rýchlo rozkladá konfliktnú zónu tektonických rozmerov zahrňujúc strategické záujmy USA, Ruska, EU, Izraela a Turecka, Sýrie a Libanonu.

Odkazy:

[14] Noble Energy Press Release, Significant Natural Gas Discovery Offshore Republic of Cyprus, December 28, 2011, accessed in http://www.maritime-executive.com/article/significant-natural-gas-discovery-offshore-republic-of-cyprus.

[15] Larisa Alexandrovna and Muriel Kane, New documents link Kissinger to two 1970s coups, June 26, 2007, accessed in http://rawstory.com/news/2007/Intelligence_officers_confirm_Kissinger_role_in_0626.html.

[16] Yilan, Cyprus conflict defies ready solution, May 30, 2011, accessed in http://turkeymacedonia.wordpress.com/2011/05/30/cyprus-conflict-defies-ready-solution/.

[17] Stephen Blank, Turkey and Cyprus Gas: More Troubles Ahead in 2012, Turkey Analyst, vol. 5 no. 1, 9 January 2011, accessed in http://www.silkroadstudies.org/new/inside/turkey/2012/120109B.html.

[18] Hugh Naylor, op. cit

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ?

13.09.2023

Prichádza nová vlna covidu do Slovenskej republiky ? Všetko, čo je v tomto článku napísané je podvod a nezmysel napísaný človekom, ktorého môžete nazvať dezolát, konšpirátor i debil a je len na vás, či jeho myšlienky dole uvedené potvrdíte z vlastných skúsenosti alebo zavrhnete ako podvod a nezmyselnosť. Vážení čitatelia a vlastnou hlavou mysliaci ľudia. Počas [...]

Otvorený list č. 4 predstaviteľom strany Smer.

25.08.2023

Tento článok vyšiel na stránke Belobog. Politici zo strany Smer. Toto je môj štvrtý v poradí otvorený dopis, ktorým sa na vás obraciam cez mne dostupné média, pretože ste sa mi neozvali a neodpovedali na mnou položené otázky ešte zo začiatku tohto roka. Asi ste predpokladali, že starý dzedo z krajnoho vychodu, dze nič ňit, sa čoskoro pominie a nebude potrebné sa [...]

Otvorený list č. 3. predstaviteľom strany Smer na Slovensku.

20.07.2023

Ako som už v svojich predchádzajúcich otvorených listoch pre predstaviteľov strany smer uviedol dôvody, pre ktoré sa na nich obraciam, tu je ďalší. V mojom e-maile z 13. 1. tohto roka som ako ďalšiu otázku, ktorá neznepokojuje iba mňa, uviedol nasledujúce: Dokedy bude Slovenská republika kolóniou Západných krajín? Tých, ktoré tu „investujú“ do montovní, kde Slováci a [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.